Eindelijk weer fit en zin in stage!

Gepubliceerd op 4 april 2019 om 21:43

Ik was vorige week dinsdag niet helemaal fit naar huis gegaan en heb de rest van de week me niet goed gevoeld. Tot vandaag, vandaag voelde ik me weer wat beter. Ik had zin om naar stage te gaan. Ik had veel lessen op de planning staan voor vandaag. Deze lessen waren rekenen, spelling, nieuwsbegrip (met de helft van de ochtend groep) en Engels. Ondanks dit drukke programma had ik er weer erg veel zin in.

 

Na het listlezen begon ik met mijn rekenles. De leerlingen moesten eerst 5 minuten zelfstandig aan een opwarmertje werken op Snappet. Daarna deed ik met de leerlingen een introductie opdracht op het digibord over verschillende soorten hoeken. Er stond een rechte, stompe en scherpe driehoek op het bord. De leerlingen moesten de begrippen bij deze driehoeken noemen. Een aantal leerlingen wisten er al wat van af, maar een aantal ook niet. Alle leerlingen waren erg betrokken bij deze opdracht. Tijdens de instructie deed ik twee opdrachten met de leerlingen samen over soorten driehoeken, daarna zijn ze zelfstandig aan het werk gegaan. Ik ben tijdens de les erg consequent geweest en heb min en plus punten via classdojo uitgedeeld aan de leerlingen. De leerlingen verdien een min punt als ze niet goed meedoen of door de leerkracht heen praten, dit was vandaag namelijk een aantal keer het geval. Ook heb ik pluspunten uit kunnen delen aan de leerlingen die erg hard aan het werken waren.

De leerlingen hadden tijdens het rekenen zo hard gewerkt, dat we tijd over hadden voor een spelletje voordat we met spelling begonnen. We speelden het spel ‘wie is het?’. Dit was even een fijne Energizer voor tussendoor. Hierna was het tijd voor de spellingles. Ik begon met de instructie over werkwoorden. De leerlingen mochten hierbij gebruik maken van hun wisbordjes, dit werkt namelijk altijd erg goed en het wordt op deze manier gevisualiseerd voor de leerlingen. Hierna had ik nog een werkvorm over de leenwoorden voor de leerlingen. De klas werd in vijf groepen verdeeld. Al deze groepjes kregen 3 setjes met door elkaar gehusselde letters die samen één leenwoord vormden. De leerlingen moesten dit als groepje aanpakken en samen de woorden maken. De leerlingen vonden het heel erg leuk om dit te doen en gingen direct enthousiast aan de slag.

Op het einde van de ochtend nam ik een groep leerlingen mee naar een ander klaslokaal om de tekst van nieuwsbegrip te voorspellen en te lezen. Dit doe ik eigenlijk iedere week met de leerlingen en dat verloopt goed en vlot.

 

Na de middagpauze had ik nog een Engels les gepland staan. Vandaag was de eerste keer dat ik een Engels les gaf. Ik heb vorig jaar 3 weken stage gelopen op een basisschool in Engeland, dus ik vond het erg leuk om weer een keer in het Engels een les te mogen geven. Vandaag begon een nieuw thema bij Engels. Dit betekent dat de leerlingen een nieuw lied aangeboden krijgen. Dit was aan mij de taak om te doen. Bij het lied hoorden ook een aantal opdrachten die we klassikaal maakten op het digibord. De leerlingen waren erg betrokken en deden goed hun best. Ik wil zeker vaker de lessen van Engels gaan geven!

Op het einde van de dag besprak ik mijn lessen door met mijn mentor. Ze gaf aan dat ze weer super tevreden was en dat de lessen goed verliepen. Ze had eigenlijk niks aan te merken. Ik krijg iedere week veel positieve feedback van mijn mentor, waardoor ik extra gemotiveerd raak. 
Volgende week ga ik een spellingles geheel zelf ontwerpen en veel differentiëren in de niveaus van de leerlingen. Ben je benieuwd hoe mijn les eruit gaat zien? Lees dan volgende week mijn blog!

 

Feedback vraag:

In hoeverre heb ik bij deze blog uit mijn ervaringen gesproken?


Reactie plaatsen

Reacties

Onell Izhak
5 jaar geleden

Leuke tekst!! Klein spellingsfoutje gevonden bij het stukje over pluspunten en minpunten bij “De leerlingen verdien een min punt...”. Verder goed uit ervaring gesproken, klinkt reeel

Merel
5 jaar geleden

Hee Dewy,

Allereerst wat een mooie pagina heb je gemaakt, heel overzichtelijk! Ik vind het erg leuk om te lezen wat je allemaal doet in de klas. Je geeft al veel lessen en ik lees dat je daar veel plezier in hebt. Tip: lees je zinnen nog eens door sommige lopen niet helemaal lekker.
Als ik kijk naar je feedback vraag spreek je al veel uit je ervaringen, maar zou ik persoonlijk nog willen lezen wat je dan precies doet of wat een situatie met je doet. Zo maak je het voor de lezer nog interessanter! Heel leuk dat je op het eind laat merken hoe gemotiveerd je bent voor dit vak. Ik vind het goed van je dat je vooruitblikt naar je volgende blog zo hou je de lezer enthousiast. Ik kijk uit naar je volgende post!

Lenneke
5 jaar geleden

Hoi Dewy!
Ik vind dat je blog er erg netjes uitziet. Je schrijft op een aangename manier en ik vind het leuk om te lezen dat je het zo fijn hebt op stage. Goed dat je de verschillende lesonderdelen in verschillende kopjes verdeelt. Dit maakt het erg overzichterlijk om te lezen!
Ik had nog wel een vraagje... wat is listlezen? Ik ben hier niet mee bekent, misschien zou je dit kort uit kunnen leggen in je blogs. Dit geldt ook voor woorden zoals Snappet en nieuwsbegrip (ik ken deze natuurlijk wel maar wie weet een ander niet).
Ga zo door!

Maak jouw eigen website met JouwWeb