Sociogram

Gepubliceerd op 21 februari 2019 om 15:38

Hoe zijn de sociale verhoudingen in de klas? Dit is een interessante vraag. 
Het antwoord daarop vind je door het gebruik van een sociogram. Met een sociogram kan je de sociale structuur van een groep in kaart brengen. Ik ben in mijn stage klas op het moment bezig met het afnemen van een sociogram.
Wil je meer weten over een sociogram? Lees dan verder.

 

Wat is een sociogram?
Een sociogram is een grafische weergave van onderlinge relaties, bijvoorbeeld in de klas. Hierdoor kan een leerkracht zien hoe de sociale relaties in een klas zijn. Het sociogram kan helpen bij het onderkennen van hiërarchie, de leiders en de kinderen die sociaal geïsoleerd zijn de klas.
Het sociogram geeft gerichte informatie, die een leerkracht kan gebruiken om het groepsklimaat te verbeteren. Mijn treden achter het afnemen van het sociogram bij de leerlingen is, dat ik graag wil weten hoe de relaties in de groep zijn. Door erachter te komen wat de onderlinge relaties zijn in de groep kan ik hier op inspelen tijdens mijn lessen. Een leerling die bijvoorbeeld sociaal geïsoleerd is laat ik veel samenwerken met anderen, zodat hij of zij zich kan openstellen.
Uit het sociogram kun je verschillende groepsrelaties aflezen: 
-De kliekjes (de kinderen die onderling met elkaar bevriend zijn en een kluitje vormen)
-De sterpositie (dit zijn populaire kinderen die veel gekozen worden. Het zijn vaak de leiders van de groep)
-De slangrelatie (bij deze kinderen is er wel onderlinge binding, maar die is niet wederzijds.
-De paren (dit zijn twee kinderen die voor elkaar kiezen en zich afzonderen van de rest)
-De marginalen (dit zijn de kinderen die door niemand worden gekozen. Hoe meer marginalen er in een klas zijn, hoe minder hecht de groep is)

 

Bij het afnemen van een sociogram van een sociogram kun je verschillende vragen stellen. Enkele voorbeeldvragen zijn:
-Met wie speel je graag?
-Met wie speel je niet graag?
-Met wie werk je graag samen?
-Met wie werk je niet graag samen?
-Wie zie je als de leider in de groep?
-Wie ervaar je als storend in de groep?
Ik heb de eerste vier vragen aan de leerlingen gesteld. Via mijn laptop had ik programma openstaan waarop de leerlingen hun namen konden aanklikken. Daarna mochten ze de vier vragen beantwoorden. Bij iedere vraag moest de leerling twee andere leerlingen aanklikken.
Ik heb gemerkt dat het best lastig is voor de leerlingen om de juiste keuze te maken. Het duurde namelijk bij een aantal leerlingen best lang. Hierdoor heb ik het sociogram nog niet volledig af. Ik ga er volgende week mee verder en ik zal dan de resultaten posten op mijn blog.

Ik hoop dat jullie nu wat meer over het sociogram weten en dat jullie volgende week naar de uitslagen van mijn sociogram zullen kijken!

De kliekjes

De sterpositie

De slangrelatie

De paren

De marginalen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.